Články

Vianočná knižka sa otvára 2012

V pondelok 3.12.2012 o 9.00 hod. Knižnica pre mládež mesta Košice otvorí svoju tradičnú každoročnú “Vianočnú knižku“. 

Projekt Vianočná knižka sa otvára bude prebiehať na všetkých 24 pobočkách knižnice počas prvých troch decembrových týždňov. Potrvá od 3. do 18. decembra 2012 a zahŕňa cez 40 príťažlivých podujatí najmä pre deti, ale na svoje si prídu aj tínedžeri a dospelí.
Pre deti sú určené predovšetkým rozprávkové, zábavno-náučné i vzdelávacie podujatia a stretnutia so známymi osobnosťami a spisovateľmi ako sú Gabriela Futová, Jana Bodnárová, Andrea Gregušová, Peter Karpinský, Alžbeta Verešpejová, Petra Nagyová- Džerengová, Anna Olšovská, Marián Hatala, Ľubo Guman, Valentín Šefčík, Jana Mičuchová, Marta Hlušíková a Tibor Hujdič – alias „pán Mrkva“.
Literárny program dopĺňajú piatkové podvečerné podujatia pre verejnosť vždy o 17.00 hod. v Centrálnej požičovni, na Tajovského 9. V piatok 7.12. premietame dokumentárny filmu „Kto zabil Natašu“ z festivalu Jeden svet, ktoré je jediným kultúrno-vzdelávacím podujatím na Slovensku zaoberajúcim sa ľudsko-právnymi a globálnymi témami. V piatok 14.12. sme pripravili hudobno-rozprávkový večer venovaný deťom a ich rodičom s Maťom Husovským z Komajoty.
Pre širokú verejnosť bude zaujímavá aj tvorivá básnicko-ilustrátorská dielňa Mariána Hatalu a Ľuba Gumana v stredu 5.12. o 16.30 hod. na ul. Boženy Němcovej 27 (OC Merkur).
„Náš “maratón“ predvianočných podujatí vyvrcholí slávnostným programom v rámci Košických rozprávkových Vianoc, a to v pondelok 17.12.2012 v čase od 17.00 do 19.00 hod. na pódiu pri Immaculate na Hlavnej ul. Súčasťou programu bude dramatizované čítanie a literárna besiedka s Andreou Gregušovou v podaní obľúbeného Tibora Hujdiča alias “pána Mrkvu“. Vyhodnotíme našu anketu o knihu, ktorú by som rád dostal pod vianočný stromček a prečítame a odmeníme najkrajšie priania a želania z Vianočnej pošty našich malých čitateľov“, povedala riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice Iveta Hurná.
Posledným podujatím projektu, dňa 18.12. bude Čaj o piatej s Petrou Nagyovou–Džerengovou, o rodine, o lietaní, o živote... o 17.00 hod. v Centrálnej požičovni, na Tajovského 9.
V rámci tohto projektu už po druhý raz vydávame bulletin odporúčajúcej literatúry pre deti a mládež. Bulletin je určený najmä rodičom, ale poslúži aj učiteľom a pedagogickým pracovníkom. Je vhodným pomocníkom pri výbere knižných vianočných darčekov pre deti rôzneho veku od 1 až do 15 rokov. Zahŕňa kvalitnú literatúru pre deti a mládež, ktorá je dostupná na našom knižnom trhu. Odborným garantom projektu je prof. PhDr. Zuzana Stanislavová, CSc.
Projekt je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

 

Fond na podporu umenia