Články

Výstava šlabikárov

Knižnica pre mládež mesta Košice, pobočka LitPark, Kasárne/Kulturpark pozýva na Výstavu šlabikárov z celého sveta, ktorá bude sprístupnená v čase od 27. novembra do 20. decembra 2013 v rámci otváracích hodín pobočky.
Šlabikár je prvou knihou, s ktorou sa dieťa stretáva v škole. Pre každého človeka je prvým krokom k svetu vedomosti a informácií.
Historici považujú za najstarší šlabikár text vytesaný do kameňa, objavený v Nippure v Mezopotámii. Neskôr písali text šlabikára na hlinené, voskové či drevené tabuľky alebo papyrus.

Fotogaléria

Najstaršími šlabikármi na Slovensku boli drevené doštičky nazývané abecedáre. V 15. – 18. storočí aj neskôr sa používali šlabikáre nazývané kohútiky, podľa obrázku kohútika na konci textu. Prvým naozajstným šlabikárom, ktorý vyšiel v roku 1547 v Prostějove bol Slabikař Cžeský, zostavený písmenkovou i slabikovacou technikou a mal náboženský obsah. Viac ako 500 vystavovaných šlabikárov zo 141 štátov sveta tvorí úctyhodnú zbierku súkromného zberateľa Štefana Peteju z Bardejova. K najzaujímavejším a najvzácnejším originálom patria Slabikář Cžeský z roku 1547, Obrázkový šlabikár a prvá čítanka pre školy evanjelické z roku 1896, Fonomimický šlabikár a prvá čítanka z roku 1924, Slniečko – šlabikár a prvá písanka pre ľudové školy – vydaná v Matici slovenskej v roku 1934. Návštevníkov zaujali Rytmický šlabikár z roku 1955, Prvé čítanky z rokov 1954 a 1956 či šlabikáre s príznačnými názvami Hviezdička, Zornička, Záhradkár zostavené Máriou Rázusovou-Martákovou (1940, 1941, 1946), aj fotokópia šlabikára v šarištine z roku 1922 vydaná v Prešove. Najviac sú zastúpené slovenské šlabikáre.

Návštevníkov iste upútajú aj šlabikáre z čierneho kontinentu, juhozápadnej Ázie čítajúce sa odzadu, rómske šlabikáre, historické tabuľky, kalamáre, griflíky, pravítka, drevené peračníky a iné. Svojej zberateľskej vášni sa dôchodca Štefan Peteja venuje od roku 1988 ešte počas pôsobenia na Mestskom úrade v Bardejove, kde okrem predsedu a tajomníka robil azda všetko. Prvým šlabikárom Štefana Peteju je dar známej z USA a z tejto veľmoci v zbierke figuruje aj šlabikár z roku 1881. Nevšednej záľube či koníčku sa aktívne venuje aj po odchode na dôchodok (1994). Telefonuje, píše listy, oslovuje prezidentov, ministrov zahraničných vecí, veľvyslancov, ale i známych či neznámych zberateľov, a to s jedinou prosbou. Získať 50 chýbajúcich šlabikárov. V súčasnosti má Štefan Peteja najpokrytejšiu Európu, chýba iba jediný šlabikár z Monaka.
Súčasťou jeho bohatej zbierky sú aj šlabikáre pre nevidiacich prváčikov, slovenské, rumunské a ruské vydania.


informácie uvedené v článku boli prevzaté z http://www.uips.sk

Fond na podporu umenia